Vi vet alle at det er viktig å ta på finstasen i et bryllup, og det er en feiring som slår det meste annet. Det er derimot lett å overpynte (eller underpynte) seg, og det er noen fallgruver du bør styre unna.

Foto: Linda McCague / westsidephotography

Her bringer vi deg et knippe tips som gjør deg klappet og klar til bryllup – uten å stjele oppmerksomhet fra hovedpersonene.

 

Kleskode. Sjekk alltid invitasjonen først. Her vil det mest sannsynlig stå hvilken kleskode brudeparet ønsker seg.

- Formelt. Om kleskoden er enten ”Galla” eller ”Smoking” er det et par retningslinjer som gjelder. I en galla skal damene ha lange aftenskjoler og mennene bære kjole og hvitt. Husk at bunad er lov uansett kleskode. ”Smoking” er ikke fullt så strengt, som vil si at noe kortere kjoler er lov. Gutta har selvfølgelig smoking, og det i sort eller mørke blåtoner.

- Mørk dress. Selv om du kan være mindre formell, er det fortsatt essensielt å pynte seg til anledningen. Både lange og korte kjoler er lov. Det er også greit å bruke et todelt-antrekk, for eksempel en topp og et skjørt eller en penbukse. For menn er det (selvfølgelig) mørk dress.

- Pent: Her kan en enkel sommerkjole være nok, men det kan være smart å tenke likt som under ”Mørk dress”. Menn kan bruke en annen penbukse enn dressbukser om ønskelig.

 

Farger og lengde. Det er i hovedsak tre farger kvinner bør holde deg unna: hvitt, rødt og svart. Hvitt fordi det er brudens farge, rødt fordi det tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og svart fordi du slettes ikke befinner deg i en begravelse.

Kjoler i pasteller passer inn i de fleste bryllup, og denne kan bli fin og sommerlig. En mer formell kjole med lengde kan også gjøre seg godt. Denne sesongen har dessuten vist at mønstere er blitt populært, og du kan gjøre en gøyal tvist med en blomstrete kjole.

Sko. Bryllupet er stedet for fest og feiring, og dansegulvet vil alltid være en sentral del. Hvis skoene dine er skyhøye eller gnager går du glipp av moroa. Et tips er å ta med et ekstra par lave ballerinasko til festen. Om du sverger til hæler er det også fullt mulig å velge noen med kilehæl og som er lettere å manøvrere seg i. Med kleskoden ”Galla” eller ”Smoking” vil et par lakksko for menn være midt i blinken.  

Sminke og tilbehør. Er du en lettrørt person kan det være smart å investere i en vannfast mascara. De samme retningslinjene som nevnt ovenfor gjelder også i valg av sminke, og tipset er å tenke pyntet, men nedtonet. Det kan være smart å ha en håndveske eller lignende med lommetørkle og andre essentials. Et bryllup varer ofte i timevis, og et sjal eller en lett jakke kan være greit å ha nedpakket.

 

Flere av ”reglene” vi har presentert her er tenkt som enkle retningslinjer, og det er heller ingen katastrofe om du ikke følger dem til punkt og prikke. Brudeparet har antageligvis nok å tenke på som det er. Lykke til! 

 

Anette Lien