«Da er det brudgommens/brudens tur til å holde tale», sier toastmasteren. Litt svett og skjelven reiser du deg opp for å si noen ord. Her er rådene for at talen skal bli en suksess.

  • Forbered deg. Ikke undervurder hvor rørt og nervøs du vil være når det blir din tur. De aller færreste kan reise seg opp i sitt eget bryllup å hold en spontan tale. Skriv talen på forhånd og øv deg. Det kan være en god idé å lese talen for seg selv foran et speil, eller kanskje forloveren kan være prøvekanin?
  • Prøv å unngå å lese opp. Talen blir mer levende om du kun støtter deg til stikkord. Snakk langsomt og tydelig.
  • Show it don´t tell it. Kom med eksempler på det du snakker om. I stedet for å si at din nye kone/mann er hjelpsom og søt, fortell en historie om dette. For eksempel den gangen du lå på sofaen med tidenes fyllesyke, og hun satt menyen til Peppes Pizza foran deg.
  • Vær den du er. Er du en mann/kvinne av få ord, så hold talen kort.
  • Du har allerede vunnet. Så fort du reiser deg opp så har du vunnet. I et bryllup ønsker alle gjestene at du skal lykkes med talen din.
  • Ikke takk for mange i talen. Takk kun de nødvendige og uunngåelige i talen din. Hvis du tar med for mange kan du fort såre noen som føler seg oversett.
  • Oppbygging av talen. Start gjerne mykt, for å snakke deg selv litt varm. Deretter kan du ta de litt mer personlige tingene. Som nevnt bør du flette inn korte historier som underbygger de gode sidene til din nybakte mann/kone. Du kan eventuelt avslutte med en overraskelse som tar alle med storm. Kanskje det er et dikt eller en sang som betyr noe for dere? Få noen andre til å lese/synge, eller rett og slett gjør det selv.

Et godt tips er også å skrive talen på papp/kartong, fremfor papir. Da ser ikke gjestene så godt at du skjelver litt på hånden.

Kilde for rådene: www.bryllup.dk.

Liker du ikke å snakke foran mange mennesker? Erlings byllupstale til Ragnhild gikk land og strand rundt, kanskje dette er noe for deg også?

 

Ikke et øye var tørt da prins Daniel holdt sin tale til kronprinsesse Victoria av Sverige. Her kan det være inspirasjon å hente!

 

Skrevet av: Kine Myrvold