Dette trenger du å vite om du velger en tradisjonell brudevals.

Den klassiske brudevalsen er enten engelsk vals eller wienervals. Begge disse er i ¾ takt,  altså tre trinn per takt, men i wienervals er det et noe høyere tempo.

For å vite hvilken som passer best til akkurat ditt bryllup kan det være greit å vite litt mer om forskjellene:

  • Engelsk vals: I selskapsdans er dette en av de fem standarddansene. Den går sakte, og musikken er romantisk og rolig. En morsom faktaopplysning er at denne dansen ble sett på som en skandale da den ble introdusert i England i det 19.århundre. Hvorfor, sier du? Fordi aldri før hadde herren lagt sin arm rundt damen og danset rundt i ballsalen.
  • Wienervals: Også en av de fem standarddansene i selskapsdans. Går opprinnelig dobbelt så fort som engelsk vals. Musikken er mer pompøs og ballaktig.  Den er karakterisert ved sin livlige, men flytende eleganse og fortløpende dreininger vekselvis til høyre og venstre, ifølge Store Norske leksikon.

Nettsiden brudevals.com skriver at det blir mer og mer vanlig å kombinere brudevals med en bryllupsdans. Dansestiler som valsen ofte kombineres med da er foxtrot, tango og salsa. Musikkstilen man ønsker avgjør hvilken dans som passer best.

Det er lurt å starte treningen på valsen allerede 1-2 måneder før den store dagen, slik at kroppen får tid huske bevegelsene, og trinnene sitter i bena.

Nettsiden brudevals.wordpress.com, som drives av danselærer Maria Sandvik, kommer også med et godt tips: tenk gjennom om kjolen du har valgt egner seg for dans. Hvis skjørtet er veldig trangt kan det være en utfordring å danse vals.  Marias tips er å øve på dansen med underskjørtet til kjolen. På den måten avslører du ikke kjolen for brudgommen, dere får en følelse av hvor lange trinn dere kan ta og om det er noen utfordringer knyttet til skjørtets lengde eller vidde.

Lykke til med valsingen!