Hvis det er dekket et stort bord til alle gjestene, skal brudeparet ha hverandre til bords og sitte omtrent midt i spisesalen Hvor sitter forloverne, hva skjer når foreldrene er gift på nytt og hvordan unngå at man får en festlig og en mindre festlig del av selskapet? Bordplasseringen er gjerne kjernen til en vellykket bryllupsmiddag.

Bordplassering

Man kan velge ulike løsninger for bordplassering. Kanskje ønsker dere flere småbord, hestesko eller langbord? Her finner du tips som gjør bordet levende.

Hvem som sitter hvor bør tenkes gjennom nøye. Tradisjonelt plasseres gjestene etter rang med foreldreparene nærmest brudeparet. Brudens far plasseres på hennes høyre side og har brudgommens mor til bords. På brudgommens venstre side sitter brudens mor med brudgommens far som bordkavaler.

Har noen av brudeparets foreldre gått bort eller av annen grunn ikke er til stede, plasseres én av den nærmeste kvinnelige eller mannlige slektning på dennes plass.

På utsiden plasseres normalt de eldste slektninger, eventuelt den som viet brudeparet, forlovere og så toastmaster som koordinerer talene under bryllup. Forloverne skal ha hverandre til bords, med mindre de er av samme kjønn. Da plasseres de med øvrige gjester. Videre plasseres gjestene etter slektskapsforhold og alder.

Med dagens ulike familieforhold må man kanskje vise skjønn når gjestene skal plasseres rundt bordet. Det viktigste er at alle får en hyggelig opplevelse gjennom festen.

BORDPLASSERING: Her får du gode tips til hvordan selskapet skal plasseres.

Tips: 

  • Har dere flere festlige og utadvendte venner eller familiemedlemmer, er det lurt å plassere disse fra hverandre. Slik unngår dere at det blir en festlig og en mindre festlig del av selskapet.
  • Plasser heller ikke mennesker som er svært forskjellige/har ulike holdninger sammen. Et bryllup er ikke et sted for diskusjoner!
  • Det er selvsagt plassert et bordkort ved hver kuvert. Er det mange gjester - eller en løsning med flere bord - er det lurt å henge et oversiktskart ved inngangen til spisesalen.
    Det er vanlig at vertskapet ønsker velkommen, enten det er brudeparet selv, foreldrene - eller vår tids kjøkemester og er valgt ut i god tid i forveien.
  •  Når maten bæres inn, skal bruden serveres først - uansett hvilken meny som er valgt.