Jeg synes ofte det kan være litt vanskelig å orientere seg over hva som finnes i norske brudesalonger når man bare sitter på nett og kikker. Derfor tenkte jeg gjøre en liten serie om de forskjellige brudesalongene rundt om kring og finne ut slikt som hvilke merker de fører, hvilket prisnivå de har, og hvilke størrelser som finnes.

Først ut er salongen Sadoni.

Det norske brudekjolemerket ble startet av designerparet Trude og Hamid Sadoni i 2003 da de returnerte til Oslo etter å ha studert og arbeidet flere år i Paris. Nå har de salonger i Oslo og Stavanger,og kjolene selges også i flere andre land som blant annet Tyskland og Paris.


Den blide designeren Hamid viser frem en av sine korte kjoler som blir mer og mer stuerent å gifte seg i også her i kalde Norge.

De to har fokus på å designe kjoler som skal være lette, brukervennelige, av god kvalitet, og med elegante detaljer.

- Blondene på kjolene våre er fra samme leverandør som blant annet Dior bruker, og dette med gode stoffer er noe som er svært viktig, sier Hamid.

 Jeg fikk prøve flere kjoler og merket stor forskjell på hvor lette disse kjolene var i forhold til andre jeg prøvd.

Du må kunne bevege deg
- Hvis du går i en stiv kjole under bryllupet ditt vil du få en stiv fest. Det er så viktig at bruden klarer å bevege seg og danse, og ikke føler at det er noe som stikker og presser, sier Hamid.

Flere av kjolene i kolleksjonen er inspirert av kjolen som Trude selv brukte da hun giftet seg med Hamid. De brukte egne erfaringer og videreførte det til tanker om hva en brud egentlig bør ha, og hva som blir etterspurt på markedet.


Jeg prøvde flere kjoler, og kan skrive under på at disse var florlette og svært behagelige å ha på. Kjolen til venstre heter Iman og er salongens bestselger.

«Signaturen til Sadoni fanger en særegen nordisk eleganse. Utrykket er rent, naturlig og diskré men likevel moderne, romantisk og luksuriøst», heter det på merkets nettsider.

Denne sesongen dreier det seg mye om blonder, broderier og glitter. Men bare i form av detaljer - det skal fortsatt være rent og elegant. Det er også smale silhuetter og en lett a-form som er mest populært i deres brudesalong.

Ikke så mye bløtkake
- Den typiske bløtkakekjolen er ut. Silhuetten kan gjerne være litt mer avslappet. Kjolen kan gjerne ha både sving og tyll, men dette med den store "puffen" som skjørt er ikke så veldig populært akkurat nå. Det er mindre prinsessete og mer romantisk, sier han.

Noe som er relativt nytt fra Sadoni er topper med ermer som man kan bruke under stroppeløse kjoler. Da kan man dekke seg til i kirken, og heller ta av toppen til festen.

De to designerne er ofte i utlandet og de sier at den største forskjellen mellom norske bruder og utenlandske bruder er at norske kvinner er mer selvstendige når det kommer til valg av kjole.

- I utlandet, og spesielt i Amerika, kommer de ofte med et stort entourage, og du ser at det er venninnene og foreldrene som har siste ordet - ikke bruden. Men norske bruder er så sikre på hva de vil, og de tar et selvstendig valg, sier Hamid.

Og dette tror han er nøkkelen til det hele.

- Om du finner en kjole som du er hundre prosent sikker på, så trenger du ikke bekymre deg for hva andre synes, for de kommer til å se at du stråler og er fornøyd og da blir du på ditt aller vakreste uansett.

Kjolene kommer i en prisklasse mellom 12.800 - 21.8000. Kjolene finnes fra størrelse 34-42, men det er også mulig å bestille større størrelser som 44, 46 og 48. Deres flaggskipbutikk ligger i Uranienborgveien 7A, like ved Bogstadveien i Oslo sentrum.


Her kan du se flere kjoler fra kolleksjonen:

Skrevet av Ida B. Klokk